Üreticiden Tüketiciye Değişen Dünya ve Tarım Arazileri

Üretim aşamasının tamamına tanıklık etmenin mümkün olmadığı meşakkatli bir yolculuk akabinde sofralarımıza gelen ürünlerdeki fiyat artışı ve enflasyon baskısı son zamanlarda hepimizin dikkatini çekecek kadar artmış durumda. Peki… Sofraya gelinceye kadar adım adım üreticiye yüklenen maliyetler içerisinde tüketicinin yüzleştiği son fiyata yansımasına tanıklık edemediğimiz değişimler neler? Tarım arazilerinde değişen alım satım bedelleri bu kalemlerin neresinde, değişen arazi alım satım bedelleri yatırımcı çeşitliliğini ve üretici profilini nasıl etkiliyor, tek tabak içerisinde kaç renk var biraz daha yakından bakalım…

Yıllar yılı en büyük maliyet kaleminin lojistik olduğunu savunan Dünya, üretim maliyetlerinde toprak geliştiricilerin, gübrenin ve bina bakım maliyetlerinin son fiyata etkisine yakın tarihte daha fazla temas etmeye başladı. Ancak Dünya ölçeğinde yaşanan kısıtlı tarım arazisi miktarı ile kuraklığın sebep olduğu kısıtlı ölçekte tarımsal arazilerdeki yüksek alım satım bedellerindeki değer artışı girdi maliyetlerinden derlenen pastanın en büyük payını almaya aday.

 
 
Kaynaklar: https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Tarim-Urunleri-Uretici-Fiyat-Endeksi-Ocak-2022-45760 https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Tarimsal-Girdi-Fiyat-Endeksi-Aralik-2021-45772

Pandemi süreci içerisinde her birimizin ülke ölçeğinde deneyimlediği gayrimenkul fiyatlarındaki yüksek artıştan en büyük payı tarım arazileri almış durumda. Ülkemizde toplam tarım ürünleri üretiminin %34’üne ev sahipliği yapan Ege Bölgesi’nde 2020 / Mart ve 2022 / Şubat ayları arasında tarım arazilerindeki değer artış oranı ortalama %125 olarak yatırımcının en büyük masraf kalemini oluşturuyor.

Tarım ürünlerine girdi maliyetlerinde renkler çeşitlendikçe, pasta daha fazla çeşitlilikte girdiler ile bölündükçe üretimde yatırımcının profilinde ve çeşitliliğinde de değişimleri birlikte getirmiş durumda. Üretici profilinin değişiminin başında küçük üreticinin yerini büyük yatırım şirketlerine bırakması olarak görüyoruz. BBC News Türkçe’nin haberine göre geçtiğimiz 12 yıllık süreçte Türkiye genelinde toplam çiftçi sayısının %50’sinin tarımsal üretimden uzaklaşarak yerini büyük şirketlere bıraktığını ve üretici basamağından tüketici basamağına yer değiştirdiğini tespit edebiliyoruz. Büyük yatırım şirketleri tarımsal üretimde ihracatı hedeflerken, daralan tarım arazisi hektarına bağlı olarak iç pazarda ithal edilen tarımsal ürünler tüketiciyi tedirgin ediyor. Yakın tarihte gündemde önemli yer alan bitkisel yağ fiyatları ile ilgili hızlı yükseliş ile de bu durum dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Ülke genelinde sulu tarım arazilerinde girdi masrafları sebebi ile ekimi tercih edilmeyen ayçiçeği bitkisinin kısıtlı üretimi ve üretilen ürünün ihracata yönlendirilmesi ve iç pazarda ithal edilen ürünlerin kullanımı global krizlere bağlı olarak son tüketicinin enflasyon baskısı ile fiyatı artmış kalemler ile ürünlere sahip olmasına sebep oluyor. Üretimin iç pazar tüketimine yetmemesinin verdiği etki ile tarımsal krizler son yıllarda gündem olmaya devam ediyor. Yeni dünyada üretemediğiniz ürünü alma maliyetinin gün gün arttığını gören yönetimler tarımsal politikalar ile krizlerin üstesinde gelmeyi hedefliyor. Tarımsal üretim politikaların başında çiftçiyi ürün bazlı olarak desteklemek gösterilse dahi üretim basamaklarında çalışan işçi sayısında ve tarım hektarında azalan oranlar, tarımsal girdi maliyetlerindeki artış, sulama imkanlarındaki kısıtlılık ve iklim değişikliklerine bağlı kuraklık sorunları Uluslararası Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ‘nün de açıkladığı veriler değerlendirildiğinde talebe yetmesinin mümkün olmadığı bir arz oranı ile beslenmek zorunda kalacağımız günlerin yakın olduğunun habercisi…

Gökkuşağı gibi tabaklarımızın olduğu, bahçeden topladığımız ürünler ile sofralarımızın şenlendiği günleri yeniden görebilmek bugünden atılacak adımlarla hiç de zor değil.

Kaynaklar: https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Tarim-Urunleri-Uretici-Fiyat-Endeksi-Ocak-2022-45760 https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Tarimsal-Girdi-Fiyat-Endeksi-Aralik-2021-45772
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-58746985

Basarili
Basariyla tamamlandi
Uyari
Bir uyari ile karsilasildi.
Hata
Bir hata ile karsilasildi.

Duis aliquet egestas purus in blandit. Curabitur vulputate, ligula lacinia scelerisque tempor, lacus lacus ornare ante, ac egestas est urna sit amet arcu. Class aptent taciti sociosqu ad litora ade torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos.

Sed molestie augue sit amet leo consequat posuere. Vestibul ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere ile cubilia Curae; Proin vel ante a orci tempus eleifend ut.