Antalya, yaklaşık 4 sene öncesine kadar Türkiye’nin en önemli, dünyanın ise sayılı turizm bölgelerinden biri olarak ön plandaydı. Yerli ve yabancı turistlerin tercih etmesi nedeniyle, sadece yılın belirli dönemlerinde nüfus yoğunluğu artan bir kent olarak dikkat çektiğini de biliyoruz. Tüm dünyayı etkileyen pandemi ve Rusya – Ukrayna savaşı gibi olaylar sonrasında şehre olan ilgi artmakla birlikte, il genelini etkileyen bazı durumların ortaya çıktığını gözlemliyoruz.
Hem pandeminin, hem de savaşın getirdiği olumsuzluklar nedeniyle maliyetlerde oluşan ciddi artışlar, konut satış ve kiralama değerlerindeki yükselmenin etkenleri arasında sayılıyor. 11 Şubat 2023 tarihinde resmi gazetede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan “Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak 2023 yılı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğ” incelendiğinde, 2022 yılı Şubat ayında açıklanan rakamlara göre ortalama yüzde 111, 2022 yılı Eylül ayı rakamlarına göre ise ortalama yüzde 36 artış olduğu dikkat çekiyor.
Tüm dünyayı etkileyen pandemi sürecinde Antalya ili için müstakil konut ve villa bölgelerinde nüfus artışı yaşandı. Hem şehirde yaşamını sürdüren halk, hem de yerli ve yabancı turistler pandemi sürecinde müstakil konutlara olan ilgisini artırdı. Bunun sonucunda ise Kaş - Alanya sahil hattı boyunca ve Antalya merkezde iç kısımlara doğru, özellikle Döşemealtı bölgesinde villa ve müstakil konut fiyatları hızla bir kaç ay öncesine göre 1.5-2 kat oranında arttı. Nüfus yoğunluğu bu bölgelerde önceki dönemlere göre yükseldi. Nüfusa hizmet verebilmek için gerekli ticarete bağımlı olarak gelir getiren mülklerde de ciddi anlamda fiyat artışları yaşandı.
Pandeminin etkisi henüz tam anlamıyla geçmemişken, 2022 yılında Rusya - Ukrayna savaşının başlaması ile savaş halindeki bu iki ülke vatandaşlarının normal zamanda bile yüksek ilgisinin bulunduğu Antalya, bir anda büyük bir göç durumu ile karşı karşıya kaldı. Antalya ili için tüm bölgelerde nüfus artışı görülmekle birlikte, nüfus yoğunluğunun arttığı ilçeler arasında Konyaaltı, Alanya, Muratpaşa, Kaş, Demre, Döşemealtı görünüyor. Söz konusu olağan dışı durum nedeniyle yabancıya satışın artan ivmesiyle, konut fiyatları tekrar ciddi oranda yükselişe geçti. Hızla artan yabancı nüfusu nedeniyle bazı bölgelerde hükümet tarafından alınan karar ile 2022 yılı Temmuz ayı itibarıyla yabancıya satış yasaklandı. Ancak şehre yeni gelen Rus ve Ukraynalı vatandaşların kendi kültürlerine sahip soydaşları ile bir arada bulunma istekleri, satışın yasaklandığı bölgede yerli mal sahiplerinden kiralamaların artmasına sebep oldu. Satış değerlerindeki artışlar hükümet tarafından alınan yasaklama ile bir nebze kırılmış olsa da kiralama fiyatlarında ivme artarak devam ediyor.
Tüm bu ana etkenlerin altında genel olarak konut piyasası 2021 yılı sonuna göre günümüz ile kıyaslandığında; satış rakamlarındaki artış yüzde 450-500, kira rakamlarında ise yüzde 500-600 oranında artışlar dikkat çekiyor. Satış rakamları Alanya, Konyaaltı, Muratpaşa, Döşemealtı ilçelerinde birbirine yakın oranda iken, kiralamalarda meydana gelen artış özellikle Konyaaltı ve Alanya ilçelerinde diğer ilçelere göre daha yüksek bulunuyor.
Pandeminin etkisi geçen yıllara göre azalsa da savaş sona ermediği sürece söz konusu kira ve satış rakamlarının ivmelenerek artabileceği hatta diğer ilçelere olan etkilerinin de görüleceği öngörülüyor.
Duis aliquet egestas purus in blandit. Curabitur vulputate, ligula lacinia scelerisque tempor, lacus lacus ornare ante, ac egestas est urna sit amet arcu. Class aptent taciti sociosqu ad litora ade torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos.
Sed molestie augue sit amet leo consequat posuere. Vestibul ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere ile cubilia Curae; Proin vel ante a orci tempus eleifend ut.