Deprem, dünyamızda ve ülkemizde sürekli kendini tekrar eden bir doğa olayı olarak karşımıza çıkıyor. Deprem felaketlerinin yarattığı acı tablo, bu gerçeğin çok ciddiye alınması gereken bir durum olduğunu her seferinde yüzümüze vuruyor.
Bilim insanları deprem anı, süresi, şiddeti, konumu için uzun yıllardır yoğun çalışmalar yapsa da henüz tam anlamıyla net bir bulguya ulaşılamadı. Ancak yapılan çalışmalar neticesinde geçmişten günümüze yaşanan deprem felaketleri, fay hatları ve konumları dikkate alınarak yaklaşık zaman dilimleri hakkında fikirler beyan ediliyor. Bilim insanlarının bu çalışmalarının yanında gerekli önlemleri almak, zararı en aza indirmek ve süreci yönetmek için de hepimize birçok görev düşüyor.
Ülkemizde ve dünyada yerleşim alanlarının yer seçimleri, yapı inşaat kaliteleri ve uygunluğu hakkında yapılan çalışmalar çok büyük önem taşıyor. Bu alanda şehir plancılığı, mimarlık, peyzaj mimarlığı, inşaat mühendisliği gibi ön plana çıkan meslek gruplarının yanında söz konusu kararlara uyulmasını ve uygulanmasını sağlayan, vatandaşlarla koordineli olarak çalışması gereken yöneten ve karar veren mercilerin de rolünün büyük olduğunu söyleyebiliriz. Planlamalar ve uygulamalar doğru yapılmış olsa da yaşanan deprem felaketinden sonra yerleşim alanlarında daha güvenli bölgelere, acil durumlarda kullanılabilecek boş alanlara ihtiyaç duyuluyor. Yerleşim alanlarında planlanan yeşil alanlar da bu ihtiyaç için kullanılabilen en uygun alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bu alanları en etkili ve verimli bir şekilde nasıl kullanabiliriz?
Dünyada çok sayıda uygulanmış örneği de mevcut olan “deprem parkları” işte tam da bu durumlar için çözüm oluyor. Deprem parkları, depremin yaratacağı olumsuz etkilerden kaçarak toplanma, sığınma ve yapıların kullanılamayacağı durumda barınma gibi temel yaşamsal ihtiyaçların karşılanmasına yönelik kullanılabilecek açık ve güvenli alanlardır.
Deprem parkları ile kent planlarının tasarlanırken ve yer seçimi yapılırken, fay hattı üzerinde olmaması, güvenli, doğal afetlere karşı korunaklı, yerleşim yerlerinden ulaşımı kolay konumda seçilmesi en önemli konulardan biri. Deprem parklarının afet anında zarar görmemesi, işlevsel ve hemen kullanılabilir olması için yerleşim alanındaki en uygun yerlerin seçilmesi büyük önem taşıyor.
Özellikle 1. derece deprem bölgesinde olan yerleşimlerde, her mahallede 1 deprem parkı olmasının, deprem derecesine göre büyük/ küçük ölçekli yeşil alanların planlanmasının ve tasarlanmasının hem olası deprem felaketinden sonra hem de gündelik hayatta çok büyük faydalar sağlaması beklenir.
Peki, deprem parkında neler olmalı ve deprem parkları hangi özelliklere sahip olmalı?
Yapılan deprem parkı uygulamalarını incelersek ve yaşanan deprem felaketleri neticesinde ortaya çıkan ihtiyaçlar dahilinde düşünürsek, olması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz;
Ayrıca, acil durumlarda morg olarak kullanılabilecek buz pateni sahaları, gerekli durumlarda mezarlık olarak kullanılabilecek boş yeşil sahalar da deprem parkları bünyesinde değerlendirilebilir.
Elbette önceliğimiz depreme ve tüm doğal afetlere karşı dayanıklı yapıların inşa edilmiş olması, yerleşim bölgelerinde yer seçimlerinin ve şehir planlarının doğal afetler dikkate alınarak yapılması ve planlamasıdır. Ancak hem yaşam kalitesine katkı sağlayan hem de doğal afetlerde tüm ihtiyaçlara karşılık verebilecek şekilde tasarlanan yeşil alanların, deprem parklarının ülkemizde ve tüm dünyamızda uygulanması eminim ki birçok felaketin de zararını azaltmaya katkı sağlayacaktır. Biz de bu projelere önem verip benzer projeler geliştirirsek sadece kendi çevremiz için değil, tüm dünyada ihtiyaç anında kullanılabilecek çevre ve insan dostu alanlar yaratmış olmaz mıyız?
Duis aliquet egestas purus in blandit. Curabitur vulputate, ligula lacinia scelerisque tempor, lacus lacus ornare ante, ac egestas est urna sit amet arcu. Class aptent taciti sociosqu ad litora ade torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos.
Sed molestie augue sit amet leo consequat posuere. Vestibul ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere ile cubilia Curae; Proin vel ante a orci tempus eleifend ut.